LifeHacks

Zindelijk

By 8 juli 2019 No Comments

Hoe het allemaal begon….

Toen Wesse 3,5 was, wilden we graag dat hij zindelijk werd, omdat hij binnenkort naar school zou gaan. Maar hoe?

Gelukkig heeft onze gezinscoach ons weer geholpen, die als eerste uitlegde dat het waarschijnlijk voor Wesse moeilijk was om de verbinding te maken tussen het gevoel in zijn maag/blaas en daadwerkelijk de actie op het toilet te doen. We konden deze connectie voor hem moeten maken door hem op het toilet te zetten als we bijna zeker wisten dat hij moest plassen.

Bovendien zorgde het hele proces van naar het toilet gaan voor veel overbodige informatie en prikkels: mama zegt dat ik naar het toilet moet, ik moet uit mijn spel. Ik moet in mijn broek kijken. Hé! wat leuk! plezier! een kraan in het toilet. En wat kun je doen met wc-papier? Oh ja, we waren daar om te plassen …. te laat!

Een rij picto’s was het idee! Dan konden we Wesse stap voor stap begeleiden en was er geen of weinig ruimte voor afleiding. Een rij op papier hielp voor het proces, maar was geen motivatie om naar het toilet te gaan. De belofte om naar een filmpje te mogen kijken was dat wel!

Thomas is IT-er dus het was logisch dat we maar zelf een app zijn gaan bouwen., Een heel eenvoudige, met een rij picto’s, foto’s van ons eigen toilet en 1 filmpje. Het filmpje kreeg hij te zien als er maar een druppeltje plas was gebeurd. Juist door dan het filmpje te kijken had hij de rust om te blijven zitten en plaste hij vanzelf verder.

Het belangrijkste was om op de signalen te letten, als we hem op het juiste moment op het toilet zetten, was het mogelijk voor hem om een ​​verband te leggen tussen gevoel in zijn blaas en plassen.

Gelukkig werd Wesse af en toe wakker met een vrijwel droge luier. HET moment om hem op het toilet te zetten en te wachten. Hij was geduldig omdat hij de film wilde zien.

Hierdoor maakte hij de link tussen naar het toilet gaan en plassen. En steeds vaker gingen we op het juiste moment, met steeds minder ongelukken.

We spraken af ​​met onze gezinscoach om thuis geen luier om te doen en dan te kijken of we hem ‘klokzindelijk’ konden maken.

En toen gebeurde het, we gingen een dag weg en vergaten een luier op hem te doen. Hij was een beetje onrustig, maar ik kon er niet achter komen waarom. In de tussentijd was Wesse droog gebleven. Toen ik het ontdekte deed ik hem natuurlijk een luier voor. Maar toen we thuis kwamen, rende Wesse naar de wc, een plas! En sindsdien is hij overdag zindelijk, eigenlijk zonder ongelukken.

(Je hoeft natuurlijk de app niet te downloaden, gewoon een papier met een rij picto’s en dan tussendoor een picto met de beloning (kan ook een boekje voorlezen zijn bijvoorbeeld) is voldoende)